måndag 30 april 2012

Valborg!

Vi har spenderat vår Valborg till största delen inomhus, det var lite blåsigt och mulet så vi tog det som en god ursäkt till att vara inne och renovera lite. Våren har ju slagit till ordentligt och nu börjar utomhusprojekten skrika efter uppmärksamhet. Igår började Jessica rensa upp vår grusuppfart, den hade blivit helt försummad och börjat likna en gräsmatta mer än en uppfart. 4-timmars jobb och en fjärdedel är nu fin och grusig igen.
Innan vårens utomhusprojekt tar över helt hade vi tänkt fixa trappan, det var lite nu eller aldrig helt enkelt. Så därför har vi nu firat Valborg inomhus med slipmaskin och pensel istället för grillad korv och öl.


Visst blev det fint!?
Helt klart mycket trevligare och ljusare. Ytterligare något lager färg ska dit. Vangstycket och sättstegen ska få bli av med sin bruna färg nån dag. Hur det blir med mattan på planstegen har vi inte bestämt än, det är väldigt tufft att få bort skiten så det får nog vara kvar tills vidare. Ledstången och listerna runt trapp-öppningen kommer förhoppningsvis snart på plats, listerna ska tillverkas först.

lördag 21 april 2012

Taklisterna på plats!

Nu har vi fått taklisterna på plats efter lite pusslande med vinklar och passform. Det blev faktiskt ganska bra tillslut, hemgjorda lister och kluriga vinklar till trots. Lite spackel täcker ju som bekantdet mesta!
Såhär "färdiga" är vi inte ens med sovrummet, så slutföringsdelarna smittar av sig även dit. Ganska skönt att känna att man börjar bli helt färdig någonstans.


torsdag 19 april 2012

"Snart" påbörjar vi något nytt!

Det är verkligen sista smådetaljerna som vi håller på med uppe i hallen. Golvlisterna är på plats och då saknas bara listerna i taket, lite målning på dörrkarmarna och annat smått innan vi känner oss ganska färdiga med rummet! Smågrejjer tar dock längre tid än man tror! Det finns alltid nåt mer som ska göras innan man är helt färdig. Men när vi är "färdiga" kommer vi nog att visa lite före/efter-bilder, något att se fram emot alltså!

Projektet härnäst är trappan! "Furumonstret" i huset ska bekämpas med kofot och lite färg. En del finsnickeri kommer det också att bli. J kommer att få specialtillverka några fler lister i hennes skolas verkstad för att sätta runt "trapphålet" och få en snygg övergång till golvet. Som det är nu ser man tydligt golvets alla lager (kan vara kul ett tag, men inte så snyggt eller praktiskt).

onsdag 11 april 2012

Lite småfix och tapetsering.


Nu har vår gröna förrådsdörr fått en lite snyggare yta. Vi hade inte helt bestämt hur vi skulle göra med den tidigare, men nu hade vi fått nog av den hemska färgen och passade på att måla den nu när vi lyfte av dörren för tapetseringen. Vi passade också på att sätta en tröskel och lite tätningslister för att slippa kalldraget från förrådet.

Sista tapetvåden har kommit upp och väggarna som ska målas har nu fått en lite bättre grundfärg. Vi har lagt lager nr2 på listerna och de ska nu bara torka och kapas innan de kan komma på plats. När det är gjort kommer rummet att vara klart för möblering! En stor platsbyggd bokhylla ska också på plats, när det blir gjort får vi se. Tills vidare kommer vi nog att ställa några fristående bokhyllor där.

Lite före/efter bild på eluttagen. Vi har haft utanpåliggande uttag tidigare, men nu är de infällda istället. Det blir snyggare och mer praktiskt. Nästa steg blir att sätta dit de nya uttagen och koppla in nån fin ljuskälla.

När vi lika väl höll på med tätningslisterna började vi se över våra fönster här på övervåningen också. Det har varit lite problem med kyla under vintern och det var inte så konstigt. Det satt ingen tätning alls, stora glipor rakt ut till utsidan har helt klart bidragit till ett lite kyligt sovrum i vinter. Nu är det i alla fall tätat. Förhoppningsvis kommer nästa vinter att kännas lite varmare!

tisdag 10 april 2012

Lister och lister

Igår hann vi, förutom att tapetsera, montera lysknappen och förbereda lite inför att sätta in nya eluttag.
Idag har J tillverkat taklister som ska sitta där garderoben satt förut i övre hallen (biblioteket). När vi tog bort garderoben blev det en lucka som inte har haft taklister. Eftersom huset inte är direkt nybyggt har vi inte hittat någon list som är likadan någonstans.

J ägnade några timmar i verkstaden på skolan till att nytillverka några löpmeter. Hon fick ta med sig en bit av den som sitter uppe och göra ett försök till att kopiera. Resultatet ser bra ut nu när de ligger på tork efter målningen, vi får se hur det blir när vi sätter upp dem.
De kommer nog inte vara exakta, men förhoppningsvis ser det ok ut.


Det blev en liten fondvägg på övervåningen och ljusa tapeter på de övriga väggarna. Allt är dock inte tapetserat än och vi har inte riktigt tillräckligt mycket tapeter för att få det som vi vill. Vi får se hur vi gör med resten.
Listerna som ska dit är iaf målade med ett grundlager nu och ska målas en gång till innan de sätts på plats.

måndag 9 april 2012

"Biblioteket" får lite tapeter.

Nu när vi har lite lediga stunder över under påskhelgen passar vi på att tapetsera lite på övervåningen. Vi hoppas bli färdiga med tapetsättningen idag så att det bara är lite målning, listsättning och småfix kvar till senare. Vi börjar bli sugna på att sätta igång med trappan också, men vi försöker hålla oss till att göra färdigt det här först!